16 загинали, сред тях едно дете. Десетки настанени в болница в

...
 16 загинали, сред тях едно дете. Десетки настанени в болница в
Коментари Харесай

Разликата между трагедиите по света и трагедиите в България

 16 починали, измежду тях едно дете. Десетки настанени в болница в сериозно положение, четирима от тях остават на ръба на живота. Такава е трагичната равносметка откакто поданици на село Световрачане потеглят на еднодневна екскурзия, завършила с злополука на пренасящия ги рейс край Своге. 
В събота вечерта вали дъжд. Преди да пропадне в дерето на река Искър, транспортното средство удря три коли, след което се прекатурва през мантинелата и пропада в дефилето. “Това e единственото място край пътя, където няма дървета ”, споделя на ексклузивен брифинг за публицисти на мястото на случая вътрешният министър Валентин Радев.

Още преди да са направени каквито и да било експертизи, в нощта на нещастието, отново властта изясни, че няма по какъв начин повода да е в пътя, защото платното е било изрядно, а шосето е издадено от ремонт преди по-малко от две години.  Няколко пъти всевъзможни виновни фактори натъртват на мощния дъжд, който е валял в същия миг. Повече информация обаче няма и не може да бъде дадена директно след случая.

По-малко от 24 часа по-късно обаче съгласно информация, упомената апропо в обедната емисия на Нова телевизия, най-вероятната причина за злополуката е аквапланинг. С други думи, да, дъждът е наводнил пътя. Ако тази версия се окаже вярна, то настилката не е по този начин изрядна, както в началото се твърдеше. А за това отговорност носи... страната. Същият уред, който в последните съвсем 10 години употребява строителството на пътища за собствен главен мотив, че “гради България ”.

Коланите са наложителни... когато ги има

Междувременно  зам-министър на превоза не дава отговор на въпроси дали рейсът е имал  колани за пасажерите. От неразбираемите пояснения обаче излиза наяве, че надали тази защитна марка е била спазена, защото возилото е на над 17 години.

Любопитно събитие е, че след злополуката на автомагистрала “Тракия ” преди месеци, в която още веднъж имаше починали, на дневен ред изскочи точно въпросът със наложителните колани в междуградски рейсове. От дебатите към текстовете в Закона за придвижване по пътищата стана ясно, че возилата, създадени преди 2012 година, нямат сходни обезопасяващи средства, а с цел да им се сложат, би трябвало да бъдат задължени законово. Случи ли се това пък, законодателите се притесняваха, че прибавянето няма да стане по правила, защото за да се промени “конструкцията ” на рейса, това би трябвало да бъде сторено от производителя.  “Фирмите, които имат толкоз остарели машини, няма да имат средствата да ги реновират при производителя, а ще купят колани за пет лв. от битака и ще бъдат декторативни ”, обясняваха тогава депутати от опозицията. Ето за какво във всички промени на Закона за придвижване по пътищата, както и в новите текстове, които са за публично разискване, остана мярката, че коланите са наложителни,... когато ги има. 

Никой не е застрахован от нещастия, само че...

Трагедии се случват по целия свят. Но единствено в България главната причина за тях е бедност и небрежност. 

Подобна оценка може да звучи пресилено - само ден след случая. Но е по-добре да се направи точно в този момент, тъй като както медиите, по този начин и обществото у нас нямат навика да помнят и след първичната “сензационност ” услужливо не помнят личните си репортажи и размишления.  Ето за какво е редно да се каже, че в случай че информацията на Нова телевизия се окаже достоверна и злополуката е породена от аквапланинг  - т.е. локва, в която рейсът е поднесъл, отговорността на страната е ясна. Ако пасажерите в действителност не са имали колани, което е съвсем несъмнено, – превозвачът носи също голяма отговорност. А за какво такива превозвачи съществуват, е въпрос още веднъж към държавната администрация. 

Не на последно място и още нещо: да, сходни нещастия се случват в цял свят. Но в действията на властта в такива случаи някак личи ангажираността на управниците към техните граждани.

Минути след случая представител на държавното управление изясни на медиите, че единствено там, където се е случила злополуката,  нямало дървета – т.е. малшанс, което единствено по себе си е цинизъм. Същият цинизъм се видя и в дейностите на президента Румен Радев, който пък без да има каквито и да е пълномощия, “навести ” потърпевшите в Пирогов, за се покаже пред камерите и да съобщи, че разговорял единствено с една жена, която била контактна.

Да, никой не е застрахован от нещастия. Умните страни се стараят обаче да не стават съучастници в тях – новите им пътища не образуват водни пързалки; те разчитат на защитни колани, а не на дървета, които да пазят пасажерите в рейсовете. Управниците им пък не употребяват сходни ужасни произшествия, с цел да се покажат по малкия екран...
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР